subota, 9. travnja 2016.

Pita od jogurta



Pitu od jogurta svi znamo, meni je osobno čak i bolja od pite od sira. No, zašto od jednostavne pite od sira ne napraviti nešto malo drugačije uz male izmjene recepta!

Stavljam osnovni recept, a varijacije recepta ovise o trenutnoj inspiraciji .
Na prvoj slici u jogurt nisam stavila šećer, samo vanilin šećer, ali sam nakon pečenja debelo posipala šećerom u prahu i ukrasila malinama. Na drugoj slici je klasična jogurt pita, a na trećoj je pita od sira, ali sa voćnim jogurtom uz dodatak par kapi arome od maline. U slučaju rada sa voćnim jogurtom umjesto 6 staviti 7 žlica brašna.

TIJESTO : 17 dag maslaca ili margarina, 25 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 10 dag šećera, 1 vanilin šećer, 4 žumanjka

FILA: 4 bjelanjka,10 dag šećera, 1 vanilin šećer, 3 obična jogurta, 2 plava kisela vrhnja, 5-6 žlica brašna, limunova korica

Izraditi maslac sa šećerom, dodati žumanjke, a zatim brašno sa praškom za pecivo. Izraditi tijesto i podijeliti na dva dijela. Jedan dio razvaljati u tepsiju , a drugi spremiti u škrinju.

Bjelanjak umutiti sa šećerom, vanilin šećerom i limunovom korom.Postupno dodavati jogurt i vrhnje, a na kraju brašno.

Tepsiju sa tijestom staviti u pećnicu na maksimalno 5 minuta, pa izvaditi i preko toga rasporediti filu, vratiti u pećnicu. Kad se malo uhvati korica izvaditi i preko toga naribati drugi dio tijesta i ispeći do kraja.

Osim što se može umjesto običnog jogurta staviti voćni, također se u jogurt može dodati voće po izboru ( višnje, ananas, breskve...)

petak, 1. travnja 2016.

Čudo od jednog jajeta


 

Kolač koji svi znamo, jednostavan i vrlo jeftin pogotovo ako kod kuće imate malo oraha, ukoliko ne, oni se mogu zamijeniti  bademima ili lješnjacima, kolaču možete promijeniti oblik kao što sam ja učinila i dobit ćete tortu potpuno drugačijeg okusa, a vaši gosti neće znati da se radi zapravo o ovom svima nam poznatom jednostavnom receptu. Ponekad  se zbog nedostatka financija ili vremena jednostavno treba znati snaći :)


BISKVIT: 1 jaje, 1 šalica šećera ( 2dl ), 1 vanilin šećer, 1 šalica mljevenih oraha ( ili badema ili  lješnjaka ) 1 šalica milijeka ( 2dl ), 1 šalica brašna ( 2dl ), ja stavljam oštro iako većina stavlja glatko)1 dl ulja, 1/2 vrećice praška za pecivo

KREMA: 2 pudinga od vanilije,6 žlica šećera, 6 dl mlijeka, 20dag margarina/maslaca

Prvo dobro izmiješati jaje sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati sve ostale sastojke i dobro izraditi. U najveći lim od pećnice rasporediti smjesu po papiru za pečenje. Peći na 180 oko 30 minuta.

Gotov biskvit ohladiti i zatim prerezati na tri jednaka dijela ( pravokutnici kao kod ledenog vjetra ).

Za kremu skuhati puding od vanilije, ohladiti i umiksati u puding razrađeni margarin odn. maslac   (margarin se prvo ostavi na sobnoj temperaturi, a zatim razraditi mikserom prije stavljanja u puding).

Koru premazati kremom, na to staviti drugu koru, pa kremu, pa treću koru i preko toga kremu. Kolač se može ukrasiti po želji, mljevenim orasima ili naribanom čokoladom ili po želji šlagom.